Kifskär W (SB) 29 NM

Prognosen lovar både frisk vind och rikligt regn, så vi tar sovmorgon. Efter en lugn morgon blir det disk uppe vid diskstället, som tidigare har varit på tok för lågt. Nu har man höjt det med 10 cm och det är superbra. Tack till värdarna!

Vi klär oss för avfärd, men avvaktar med vädret. I väntan tar vi med oss paddorna och går till ”loungen”. Det nya lusthuset var halvfärdigt i fjol och nu känns faktiskt lounge mer beskrivande än lusthus. Mobilen har usel kontakt vid bryggan, men uppe på berget fungerar det OK. Vi tar oss an uppgiften att skriva om hamnveckan, som förflutit odokumenterad.

Vi lagar en matig sallad till lunch av den rökta abborre, som Försten förutseende rensat i en burk. Känns nästan som förr, då man fick rökt fisk i hamnarna…

Vi kastar loss lite efter kl 16 och när vi kommer ut vid Björkö blåser det forfarande friskt. Skipper har förberett ett rev i storen så det går smidigt att ta in då vi hissar segel. det får bli några varv kvar på focken också, då vi börjar med en kort kryss S, ut till isbrytarleden. När vi fäller mot E får vi sidavind och susar fram för det mesta i över 7 kn.

An efter mojnar vinden lite. Den har varit riktigt stadig, men när det mojnar lite stannar byarna där de var tidigare. Vi rullar ut focken, men lämnar storen revad för byarna. Det går undan och seglingen är riktigt rolig. Speciellt i skydd bakom Borstö och Vänö, där havet är nästan jämnt. Vinden blir lite kylig mot kvällen och frottéhalsduken som hörde till HH seglingsstället för 30+ år sedan kommer väl till pass.

Efter Vänö går det ganska grov sjö och vi kommer snabbt ikapp en Vindö 50 som fafaseglar med bara genuan. Snart är den bara en silhuett i den dalande solens brygga på havet.

Vi bestämmer oss för W hamnen på Kifskär. Vi har inte varit där tidigare, men vi rodde runt holmen förra sommaren och såg hamnen. Nu kommer vi dock från annan riktning och håller på att missa linjetavlorna för infarten. Det gäller att inte blanda W hamnen med N hamnen när man kör in.

Det blir farfars båtpasta till middag. Inte under färd denna gång, men snabbmat efter sen ankomst, strax efter kl 21. Idag innehåller pastan nduja och rökt paprikapulver.

Lämna en kommentar