Utö 35 NM

Vi tankar vatten och lägger ut med tanke att segla till Hummelskär i den utlovade lätta vinden. Genast efter start börjar det småregna, men temperaturen är fortsatt hög. Det blir alltså den udda kombinationen regnrock och shorts. Helt riktigt är vinden mycket lätt till en början. Stundvis testas åter tålamodet, men vi väntar ut vinskiftena och får ny seglingsbar vind.

Vinden ökar småningom och nere vis Fagerholms gamla sjöbevakningsstation blåser det redan friskt. Det går undan när vi susar fram i 7 kn. Jätterolig segling, som ingen har lust att avsluta när vi är vid Hummelskär vid 15-tiden. Åskan skall komma först i natt och till imorgon utlovas bleke. Alltså beslutar skeppsrådet att vi seglar vidate mot Utö. Ett meddelande till Systern bara, att gästerna kommer en dag i förväg.

Vid Vitharu mojnar vinden och det blir en långsam segling över Vidskärsfjärden. Efter Bokullasten ökar vinden igen och vi anländer till utö vid 19-tiden. Försten gör en suverän landning till Utö-Kalles bro. En snygg lov via lotsverkets pir och in med slirande akter (med växeln i back), långsides ytterom bron. Publiken i båtarna vet ju inte om att det är första gången vi hittat in i rännan utan bottenkänning.

Vi bjuder på hamnsup åt mottagningskommittén, och blir i vår tur bjudna på gravad sik på nybakt skärgårdslimpa med prosecco till. Man känner sig direkt välkommen!

Lämna en kommentar