Småland, 0 NM

Idag blir det taraditionell seglatsavslutningsfest på småland. Visst är det tradition om det är andra gången? Mamman har dukat upp frukost uppe i stugan, så vi packar ner det vi förberett i korgen och slår oss ihop med de andra uppe på landbacken. 

Försten åker till Porkkalabutiken, eller Porkkala Marin som det numera heter. Skipper stannar kvar med kocken och rensar näten. Det blev bara en abborre, men den är till all lycka rejält stor, så det blir ceviche ikväll. Flundran släpper vi och braxarna får Jonatan sluka i sig. 

Sen blir det sotarmurre på taket, för att få bastun i bruk igen. Pappan hittar en galvaniserad vajer, som vi tror oss kunna skuffa igenom bastuugnens krök. Det är en Iki-kiuas, så kröken går runt 360*. Röret blir fint rensat, men inte en chans att trycka in vajern i kröken. Den bara tvinnar och kärvar i röret. Lösningen är naturligtvis en stadigare vajer. Gammalt förstag får göra jobbet, trodde vi. Rostfritt borde ju vara styvt, tycker man. Samma problem är det ju naturligtvis, kardlarna ser till att det tvinnar. Hjälps inte annat än att plocka bort stenarna från pipans nätbur. Skorstenen måste plockas i bitar… Det blir sotigt värre innan vi får igenom grankvistarna. Snart kommer hamnkaptenen tillbaka och vi ser till att han får dyka med. 


Snart seglar s/y Mama in och det blir välkomstskål på den fina bryggan. 

 Förbereder middagen och förvisso tvättar några också av sig. Sen blir det festflagg och champagneskål för dagens jubilarer. Vi firar s/y Mama 40 år och s/y Ellida 20 år. 

Försten har virkat en potatispåse åt Mama, som Skepparen får fiska upp från havet, med medföljande skumpaflaska i. Mycket uppskattat. 


Middagen avnjuts på terassen vid klubbhuset. Det blir grillfiesta, men först sill etc och inte minst skippers ceviche. En superb kväll, med kära vänner. Det är knappt så man har ro att lägga sig, och visst tar det en stund…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s