Utö, 14 NM

Genast när vi lossat börjar det regna. Tur att vi klätt på långkalsonger och segligställets byxor redan i hamn. Vinden är frisk och vi får öppen kryssbog. Revar inte ännu, eftersom vinden skall vrida mot NW när den tilltar. Det blir fartfylld segling med dryga 6 knop. När regnet lättar och solen tittar fram, blir det riktigt njutningsfullt trots den kyliga blåsten. 


Vi behöver inte reva, då det går undan så fort att vinden inte hinner tillta innan vi redan närmar oss Utö. Vi seglar ända in på fladan, så får vi hala seglen utan sjögången som stigit rätt hög vid inloppet. Vid hotellbryggan pågår större arbeten med mudderverk och betongbil på pråm på plats. Hamnen däremot är halvtom trots att vi bara sett en handfull båtar åka bort. Oss berör dock inte båtarna vid ångbåtsbron. Vid båtuset mitt emot står Utö-Kalle och dirigerar in oss i muddrade fåran fram till Grannas bron, där vi lägger oss med sb sidan till och får landström. Lyxigt värre!


Vi får sallad nicoise med bruchetta på aktersoldäck. Yves Lapierre Chateau Saint Hilaire, 2016 Provence till. 

Vi hinner just äta klart innan det är dags för kaffe med rabarberpaj och frizante  piemontese till i Grannas trädgård, tillsammans med de nygifta unga. Frizanten köptes på högt pga den skojiga etiketten och korkseglingen, men visar sig vara riktigt god.


Vi åker ut och lägger nät på fladan, då vinden är  kraftig och sjön hög. Ingen ide att åka ut i öppen sjö nu. Svalan som byggt bo på vindögans hängsel i båtuset övervakar vår avfärd. Dagen avrundas med bastubad och ostbricka tillsammans med värdparet ombort. 


Kvällen mörknar tillräcligt för att fyrlyktans ljus skall svepa stämningsfullt över oss ut i horisonten. Solen målar himlavalvet i W i en lovande rodnad. 

Annonser

En reaktion på ”Utö, 14 NM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s